Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Goalissimo

A legérdekesebb, legfrissebb, és a hazai szurkolókat leginkább érintő vélemények a sport világából, különös tekintettel a focira...

Friss topikok

Mezmizéria - A klubszínek eredete

2010.01.13. 00:40 Goalissimo

Az egyetemes labdarúgás történetének egy olyan kis szeletét szeretném megosztani veletek, amelyről nagyon keveset hallani, de a vájtfülű focibolondok alighanem előszeretettel olvasnak róla. Most kiderül, hogy a patinás klubok színei honnan, kitől, melyik más csapattól származnak! Ha esetleg tudtok hasonló kapcsolódási pontokról a klubok színeit illetően, osszátok meg velünk azokat!

Fogadjátok sok szeretettel!

Kezdjük egy igazi nagycsapattal, a korunk egyik legszebben focizó alakulatával, az Arsenallal. A klubot 1886-ban alapították, de hagyományos sötét vörös szerelésük csak szűk 10 évvel később alaklult ki. 1895-ben több játékos érkezett a Nottingham Forest csapatától és mivel az Arsenal anyagi helyzete nagyon gyenge volt, a vezetőség arra jutott, hogy az a legolcsóbb módja egy közös szerelés megteremtésének, hogy átveszik a volt Nottingham játékosok mezének színeit, amelyeket magukkal hoztak előző csapatuktól.

 

 

 

 

 

 

 

/Nottingham és Sparta Praha mez/

Az eredeti klubszín tehát a sötétvörös volt, amelyből a Sparta Praha színét is származtatják (a klub elnöke dr. Petric Londonban járt 1905-ben és azt szerette volna, ha az ő csapata is hasonló ingben lép pályára), de a klub csak a 20. század 20-as éveinek közepéig játszott ebben, amikor is az akkori menedzser Herbert Chapman újabb változtatásokat eszközölt. Mivel golf közben rendszeresen piros mellényt viselt, alatta fehér inggel, idővel a csapat színösszeállítása is ehhez igazodott, így alakult ki a jelenleg is ismert piros mez fehér ujjakkal és gallérral. Ez a megoldás nagyon megtetszhetett az akkori portugál topcsapat, a Braga vezetőinek, mert átvették és azóta is ilyenben játszanak, ezért is hallgatnak az "Arzenalisták" becenévre.

/Az Arsenal és a Braga meze/

Térjünk át egy másik angol csapatra, az Arsenal legnagyobb londoni riválisára, a Tottenham Hootspurre. Az észak-londoniak történetük során rengeteg színű szerelésben léptek pályára. Többször is az adott időszak nagycsapatai után öltöztek. Először a sötétkék felsőt favorizálták, majd a Blackburn Rovers után a kettéosztott, világoskék-fehér összeállítás lett a hivatalos. Ezután piros ing és kék gatyától kezdve a csokibarnán át egészen az aranyig mindent kipróbáltak, és még csak a 19. századról beszélünk. A kísérleti időszak a 1899-ig tartott, amikor is az akkori topgárdát, a Prestont követve meg nem állapodtak a fehér poló-sötétkék sort kombinációban, amely ma is él.

 

 

 

 

 

 

 

 /A Blackburn Rovers csapatáéhoz hasonló felsőben futballoztak egykoron a Tottenham labdarúgói, amit a klub 125. évében a hivatalos mez is megörökít/

/A Preston és a Tottenham Hotspur jelenlegi szerelése/

Továbbra is az angol főváros csapatainál maradva, a Crystal Palace csapata is amolyan "színkoppintó" egyesületnek nevezhető, hiszen az első bordó-kék csíkos összeállítást az Aston Villától csenték el valamikor az 1900-as évek elején. Ez volt a hivatalos egészen a 70-es évekig, amikor is Malcolm Allison menedzser a Barcelonánál is ismert vörös-kék csíkos mezre cserélte azt.

/A Barca és a Crystal Palace meze/

Ha már az FC Barcelonáról beszélünk, nézzük meg, hogy az ő gránátvörös-kék színösszeállításuk honnan származik!

Kicsit meglepő a dolog nyitja, hiszen mai szemmel joggal gondolnánk, hogy ez fordítva történt, de nem. Az ötlet adója a svájci Basel együttese. Az importőr pedig nem volt más, mint Hans Kamper, a klub alapítója (katalán nevén Joan Gamper), aki az alpesi országban született és az FC Basel csapatában kezdett el futballozni.

(Más források szerint a színek Angliából, a Mersey partján található Crosby's Merchant Taylor's Schoolból származnak.)

A spanyol csapatok közül nem csak a katalán sztárcsapat, hanem a baszk kirakatcsapat az Athletic Bilbao is a szigetországból importálta a piros-fehér kombinációt.

Ehhez idézném a Bilbaóról szóló posztom vonatkozó sorait:

Három különböző elmélet fogalmazódott meg a klubszínek megváltozására vonatkozólag (mivel legelőször kék-fehérben játszottak), most lássuk ezeket:

  1. Az első szerint az Athletic egyik tagját elküldte Angliába kék-fehér dressz beszerzése céljából, mivel azonban csak piros-fehér volt, ezért egy idő után megváltozott a csapat hagyományos színösszeállítása.

  2. A második szerint, a piros-fehér összeállítás sokkal olcsóbb volt, mint a másik megoldás és ezért az Atlético Madriddal egy időben előbbi mellett tették le voksukat a klub vezetői.

  3. A harmadik megoldás a legelfogadottabb nézet, eszerint mivel a klub alapítói közt találunk Sunderland-ből és Southampton-ból származó munkásokat, az ő tiszteletükre találták ki a piros-fehér csíkos kombinációt, hiszen a két angol csapat is a mai napig ebben játszik.

 

/Balról jobbra: Athletic Bilbao, Sunderland, Southampton/

A 2. ponthoz annyit tennék hozzá, hogy mivel a piros-fehér anyag volt a legolcsóbb, ezért a még a matracokat is ilyenből készítették, ezért is becézik az Atletico Madrid csapatát Matracosoknak is (aktuális mezük a képen).

 

 

 

A Sunderland azonban nem házon belül találta ki a piros-fehér csíkokat. Ez a ma is élő tradíció a "szomszédban" működő klubnál a South Bank FC-nél gyökerezik. Amikor a jelenleg a Premier Leagueben szereplő csapat rendkívül rossz anyagi helyzetbe került, segítséget kértek a Bankosoktól és ők egy garnitúra mezzel próbálták enyhíteni a sunderlandiek anyagi terheit. Tehát ettől a pillanattól játszanak piros-fehér felsőben és fekete nadrágban. A történethez az is hozzátartozik, hogy pár évvel később  a Fekete Macskák egy nem éppen hálás attitűdről tettek tanúbizonyságot, ugyanis a 7:0 arányban páholták el a segítőkész kiscsapatot.

/A képen a South Bank FC csapata látható, sajnos a szerelésükről nem található külön fotó/

A Manchester Citynél a világoskék előtt a piros-fekete színkombinácíó dívott, amelyet állítólag az AC Milantól példáját követve honosítottak meg a Citynél. A váltás ötlete Malcolm Allisontól származik, aki, mint már említettem, a Crystal Palace gárdájánál is tevékenykedett. Allison azt mondta egyszer: "Amíg, két idényen keresztül ezeket a színeket viselte a City, megnyerte az FA kupát, a Ligakupát és a KEK-et is." Idegenben még ma is magukra öltik piros-fekete  csíkos dresszt a kisebbik manchesteri csapat játékosai.

/Az AC Milan első, és a Manchester City második számú szerelése/

A briteknél a színkeringőből még a nemzeti csapatok sem maradtak ki. Itt van például a skót válogatott, amely a sötétkék mezszínét a Queens Park Rangers csapatától vette át. Ez akkor történt, amikor 1872-ben Glasgowban lejátszották az első ismert nemzetközi futballmérkőzést. A skót nemzeti tizenegy Angliát fogadta Szent András napján. Mivel a hazai csapathoz tartozott egy QPR játékos, aki magával vitte klubja sötétkék dresszét (a QPR ma már kék-fehér csíkosban szerepel), a skótok magukévá tették azt és azóta is abban játszák meccseiket (lent balra).

Itt azonban nem ér véget a sor, hiszen sötétkék a Millwall  Rovers hagyományos színe is. Ez abból a tényből ered, miszerint a klubot angol és skót munkások alapították 1885-ben. A Morton környékéről származó skótok hazájuk válogatottjának tiszteletére a Roversnél is ugyanazt a színt alkalmazták (fent jobb oldalt).

Nem a skót válogatott az egyetlen, amely egy klubcsapatot inspirált színeinek megválasztásakor. Ilyen klub az argentin Boca Juniors is. Eredetileg fekete-fehér játszottak, de 1906-ban le kellett mondaniuk róla. Történt ugyanis, hogy a bajnokság playoff-jában olyan csapattal kerültek szembe, amelynek ugyanaz volt a színösszeállítása, így megegyeztek, hogy a győztes megtarthatja a színeket. A Boca kikapott, emiatt új megoldás után kellett nézniük. Megfogadták, hogy a buenos airesi kikötőbe legközelebb befutó hajó zászlajának színeit veszik fel azután. És milyen hajó kötött ki legelőször? Svéd. Ettől kezdve a Boca Juniors kék-sárga dresszben kápráztatja el Dél-Amerikát (bár tegyük hozzá, hogy mostanában inkább sötétkék-sárga, vagy fekete-sárga színű a mezük).

/A svéd válogatott meze és a Boca Juniors 2005-ös, illetve 2009-es dressze/

Itt kell megemlíteni az angol Blackpool csapatát, amely szintén egy válogatotatt kopíroztak le a színt tekintve. A Tengerpartiak menedzsere Hollandia földjén utazgatott 1930 táján, amikor meglátta az ottaniak narancs színű mezét, ami annyira megtetszett neki, hogy csapatát attól kezdve narancssárga szerelésben küldte a pályára.

/A holland válogatott és a Blackpool csapatának shirtje/

A spanyol válogatott mezét az USA egyik csapata, a Real Salt Lake csente el, legalábbis a pletykák szerint /képek lejjebb/.

 

Ő.T.

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://goalissimo.blog.hu/api/trackback/id/tr321668243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Illés Béla 2010.01.13. 08:19:59

Nem vagyok túrbómagyar de legalább egy magyar klubot is beletehettél volna...ha már itt élünk.

__ 2010.01.13. 08:39:06

Enyje Béla, annyi év után se jöttél rá, hogy az MTK miért kék-fehérben játszik?

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2010.01.13. 09:38:33

A Fradi pl azért zöld fehér, mert az újpest ezeket a színeket utálja.

Rántott máj (törölt) 2010.01.13. 10:13:58

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem: :)
Amúgy a hivatalos verzió az, hogy a Ferencváros a magyar zászlóból akarta venni a színeit (talán éppen azért, mert a zömében német ferencvárosi lakosság így akarta kifejezni a magyarságát), és mivel már a piros-fehér foglalt volt a BTC (az első magyar focicsapat, az első két Budapest-bajnokság győztese) által, maradt a zöld-fehér.
Ugyanakkor Nagy Béla egy interjúban mesélt egy olyan legendát is, miszerint eredetileg a klub színei a rózsaszín és a zöld voltak, de mosáskor kifakult a rózsaszín a mezekből, és akkor még nem volt pénz újakra, inkább a címert módosították.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.01.13. 10:22:25

@piro:

Mekkora fles lenne a B-közép rózsaszínben :-)

Powerpill 2010.01.13. 10:29:38

Ami érdekes, hogy angliában a zöld-fehér kombó nem honosodott meg. a plymouth-on és a yeovile-en kívül most hirtelen nem jut eszembe más csapat.
mondjuk, ha már itt tartunk lila sem nagyon jut eszembe :)

Goalissimo · http://goalissimo.blog.hu/ 2010.01.13. 10:29:43

@Illés Béla: Azt egy következő alkalomra tartogatom:)

Goalissimo · http://goalissimo.blog.hu/ 2010.01.13. 10:33:24

@Powerpill: Nagy Britanniában a Celtic a leghíresebb zöld-fehér, a Hibernians csapatától (az első ír csapat a ligában) vették át.

szempontpuska 2010.01.13. 10:39:04

@__: ezt én sem tudom. Csak annyit, hogy 1888-ban alapították - ha jól emlékszem angolok (ahogy a Fradit is.
De hogy a legrégebbi nagycsapat, az UTE, hogyan (vagy mikor?) választotta 1885-ben a lila-fehéret ????

Powerpill 2010.01.13. 10:45:49

@Goalissimo: én konkrétan angliáról beszéltem, a skótoknál tudom, hogy van több is, az északírekről/ írekről nem is beszélve :)

Goalissimo · http://goalissimo.blog.hu/ 2010.01.13. 10:52:38

@Powerpill: Tényleg elég érdekes, nekemsem jut eszembe több zöld-fehér csapat Angliában. Lehet, hogy így akartak elhatárolódni az írektől?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.13. 10:59:32

Remek írás! Ha már nem került szóba, hozzáteszem, a Lazio pedig azért égszínkék-fehér, mert alapítói az olimpia tiszteletére Görögország színeit választották.

ladislaus 2010.01.13. 11:10:02

@tiboru: ujpesti tabor el is tevedne :)

_benchpotato 2010.01.13. 11:17:15

adja magát a juventus-notts county...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.01.13. 11:19:05

@__:

Hát az argentin gyökerek, nem?

Goalissimo · http://goalissimo.blog.hu/ 2010.01.13. 11:23:16

Úgy tudják, hogy a Leeds United az 50-es évek Real Madridját követve lett fehér színű...

__ 2010.01.13. 11:24:03

Amúgy a mókát félretéve, itt egy nagyon jó írás részben az MTK történetéről (benne a mezszín eredetéről is).

Rántott máj (törölt) 2010.01.13. 11:39:33

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Ahogy en emlékszem, a Milan pedig az erejüket szimbolizálandó lett piros-fekete ("a vörös az ördög színe, a fekete félelmet kelt").
A Juventus meg eredetileg rözsaszín volt, ha jól tudom, egy angol csapat után, később módosítottak, de már nem emlékszem, hogyan, miért és mikor.

SZDSZPistike 2010.01.13. 11:56:39

Szívjatok füvet!

Akkor teljesen mindegy, milyen színben játszik a kedvenc csapatotok!

Michael Collins 2010.01.13. 12:02:05

@Powerpill: Nem foci, de zöld mez :).
Mondjuk érthető a csapat neve és eredete alapján!
www.ercrugby.com/eng/13_5545.php

Michael Collins 2010.01.13. 12:03:51

Ezek meg szerintem pályázhatnak a világ legrondább meze címre!
www.ercrugby.com/eng/13_5536.php

Huba szaki (törölt) 2010.01.13. 12:33:55

@piro: Ugyanakkor Nagy Béla egy interjúban mesélt egy olyan legendát is, miszerint eredetileg a klub színei a rózsaszín és a zöld voltak, de mosáskor kifakult a rózsaszín a mezekből, és akkor még nem volt pénz újakra, inkább a címert módosították.

Éppen itt van előttem Nagy Béla könyve, Gabrovitz Kornélnál ezeket írja: "Gabrovitz Kornél menyasszonya a legszebb ferencvárosi lány volt. A footballozó fiatalok ezt a szép lányt kérték fel arra, hogy színt válasszon az egyelőre névtelen csapatnak. Gabrovitz menyasszonya a halványlila-zöld összetételt választotta. Néhány ilyen színű inget varrtak is, de egy pár mosás után a lila elszíntelenedett, s a zöld mellett már csak a fehér szín volt látható."

Tehát nem rózsaszín-zöld, hanem lila-zöld volt az eredeti Fradi-szín..

Goalissimo · http://goalissimo.blog.hu/ 2010.01.13. 12:50:18

@Huba szaki: Köszönet érte! Jó érzés ilyen legendákról olvasni!:)

Huba szaki (törölt) 2010.01.13. 13:12:37

Nincs mit!

Ez megvan?: Gabrovitz Kornél testvére, Gabrovitz Emil a legrégebben (1875.) született válogatott futballista. De ő nem a Fradiból, hanem a Postásból lett válogatott, mert a posta alkalmazottja volt és a főnökei nem nézték jó szemmel, hogy a nagy ellenfélnél játszik, ezért átigazolásra "kérték fel".

Illés Béla 2010.01.15. 09:18:08

@__: Sejtem : )
Én egyébként Ferencváros szurkoló vagyok és sváb. :)
Bélát csak tiszteletből(nemzeti válogatott) választottam névnek.

antipepsifoci 2010.05.02. 12:37:44

Tényleg írhatnál magyar csapatokról is, de nekem tetszik ez a cikk.
Web Site Hit Counters
Free Web Counter
süti beállítások módosítása