Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Goalissimo

A legérdekesebb, legfrissebb, és a hazai szurkolókat leginkább érintő vélemények a sport világából, különös tekintettel a focira...

Friss topikok

Következik az El Clásico

2009.11.28. 23:26 Goalissimo

A MECCS. Talán így csupa nagybetűvel írva tudnám aposztrofálni ezt a mérkőzést, amely minden évben a legnagyobb izgalomban tartja az embereket Spanyolországon kívül is, de ott aztán meg pláne.

2009 november 29-e különleges nap minden olyan ember számára, aki focirajongónak mondja magát. Talán az egyetlen külföldi összecsapás ez nálunk is, amelyről már 2-3 héttel előbb lehet hallani ezt-azt. 

Talán mindenki kitalálta, hogy a rangadók rangadójáról, a nagy derbiről, azaz a Barcelona - Real Madridról van szó.

Ahogy a két klub történelme során már oly sokszor, úgy most is döntő lehet az "el clásico" a bajnoki versenyfutásban.

A két csapat közt a most futó idény alatt egy-két pontnál nem volt több különbség, hol egyikük, hol másikuk hátát nézhette a mezőny. Jelenleg a királyiak vannak kedvezőbb helyzetben, hiszen egy ponttal vezetnek a Barcelona előtt.

A Primera Divisionban mutatott formájára egyik fél sem panaszkodhat, hiszen abszolút favoritnak mondhatják magukat. A racionalitás azt mondatja, hogy egyetlen másik csapat sem tud beleköpni a két sztárgárda levesébe.

Így áll a két csapat
1 Real Madrid 11 9 1 1 27-8 28
2 Barcelona 11 8 3 0 29-8 27

Mielőtt azonban elkezdeném a mostani derbi esélylatolgatását és az összeállításoknak a taglalálását, nézzük meg a két klub történelmének összefonódásait és az összecsapásainak a történetét.

A régmúltba visszanyúló rivalizáláshoz túl azon, hogy a Madrid és Barcelona Spanyolország két legnagyobb városa, mint oly sok rangadó esetében szerte a világon, természetesen a politika biztosította a kitűnő táptalajt.

Az FC Barcelona a helyiek számára nem jelent többet, csak mindent, azaz a katalán nemzeti érzelmek megtestesítőjét, amelyet majdnem elsodortak a hispán történelem hullámai, de kősziklaként ellenállt minden megsemmisitésére irányuló akaratnak, még magának Franco tábornoknak is. Innen származik a kijelentés: Més que un club, azaz több mint egy klub. Hagyományosan a tálentumok mélyvízbe dobása jelenti a Barca ars poeticáját, amelyet az évtizedek során is megőrzött.

A Spanyolországot egy kerek egésszé gyúrni igyekvő kormányzó rendeleteivel a katalán népcsoport vesztére tört. Ilyen volt például a nyelvük egy tolvonással való betiltása,  vagy a futball klub szégyenteljes megfosztása színeitől és címerétől, amely óriási tiltakozást váltott ki.

A Real Madrid viszont mindig is az uralkodó rezsim szeme fénye volt. A spanyol király mindig is saját csapatának tekintette és még napjainkban is rendszeresen kilátogat a blancók mérkőzéseire. Franco korában az egyik legnagyobb korszakát élő Real Madrid már ekkor is a tehetségnevelés és gondozás helyett a világ legjobbjait csábította magához (gondoljunk csak Di Stefanóra vagy Puskásra), így már ekkor is rájuk illett a galaktikus jelző, természetesen nem összehasonlítva a mostani viszonyokkal.

Fontos állomása a klasszikus történetének a 11:1-es Real győzelem, köszönhetően a háttérben folyó, a Barcelonát meggyengíteni akaró politikai törekvéseknek.

Magyar szempontból fontos bajnoki zajlott le 1960-ban, amikor is a fővárosiak Puskás Ferenccel a csatársorban álltak fel, míg a másik oldalon a Hispániában nem kevésbé legendás Kubala László is szerepet kapott. A csata végül 5:3-as Real győzelemmel zárult, de kivételesen egyik honfitársunk sem talált a kapuba.

A rendszer puhulását jelző Barcelona-Johan Cruyff frigy jelezte, amely amiatt érdekes, hogy a holland klasszis kijelentette, azért nem igazol a Real Madridba, mert nem szeretné nevét adni az általa elítélt politikai rendszerhez és így a katalán klub legendás játékosa lett. Itt jegyezném meg, hogy Cruyff épp ezekben a hetekben játssza majd első mérkőzését a katalán válogatott kispadján ülve...

A hollandus első spanyol meccseinek egyikén ünnepeltek a gránátvörös-kékek egy ragyogó ötgólos sikert. Lássuk az összefoglalót:

A következő években a Madrid dominált a bajnokságban, de a 90-es évek közepe a Barcelona időszaka volt, a rangadók azonban igencsak váltakozó előjellel végződtek. Elég ha csak a 94 -es és 95-ös szezonra gondolunk.

Az első évben hatalmas csapást mértek a katalánok a királyiakra odahaza, amelyet majdnem pontosan egy év múlva visszakapták. Érdemes néhány nevet megjegyezni ebből az érából. A Barcában játszott ekkor többek közt Zubizarreta, Koeman(nem a mienk, a bátyja), Guardiola, Eusebio, Laudrup, Stoichkov. Míg a másik oldalon olyan klasszisok jutottak szóhoz, mint Buyo, Hierro, Butragueno, Hugo Sánchez, Zamorano, Amavisca vagy José Enrique.

 

A mai napig eltelt 15 évben számos izgalmas csata folyt a két klub között, amelyek részletes taglalásához, valószínűleg egy nap is kevés lenne, így szemezgettem az izgalmasabbak közül!

Itt van például 2005-ből egy Real Madrid-Barcelona 0:3.

 

Ezzel el is érkeztünk az idei meccshez az előző bajnokságból, ahol idegenben mosta le a Barcelona az ősi riválist. A mérkőzés 2:6-os eredménnyel ért véget:

 

Ezért a megsemmisítő vereségért is próbál majd visszavágni a királyi gárda ma este, hiszen emiatt fél évig hallgathatták a katalán sajtó froclizását. És ezt a céltábla szerepet Madridban enyhén szólva sem szeretik.

Az elnöki székbe visszaülő Florentino Pérez mindenesetre nem bízta a véletlenre a Barca tavalyi triplázását idén egalizálni igyekvő gárda háromfrontos sikereinek megalapozását. Hozta régi jól bevált fegyverét, az átigazolást. Minden sztárt megvett csapatába, aki csak élt és mozgott. A pénzügyi kapcsolatait kihasználva hitelre megvette többek közt C. Ronaldót, Kakát, Benzemát, Xabi Alonsót. Mindennel együtt kiszórt csaknem 90 milliárd forintnak megfelelő eurót.

Guardiola ezzel szemben elcserélte legjobb góllövőjét, Eto'o-t Ibrahimovicra, akinek eddig jól sikerült a bemutatkozása. Megvette a bizonytalan ukránt, Csihrinszkijt és beépítette az első capat keretébe a fiatal Pedrot, akinek immár a spanyol válogatottság sem elérhetetlen.

A gránátvörös-kékek várhatják rosszabb előjelekkel a meccset, hiszen Abidal, Touré és Márquez is megfertőződött a H1N1 vírussal, így el kellett őket különíteni és szintén veszélyben van a sérüléssel bajlódó Messi és Ibrahimovic játéka is, de előbbi pályára lépését borítékolhatjuk.

A kezdőcsapat valahogy így fog kinézni:

Valdéz - Dani Alves, Puyol, Piqué, Maxwell - Xavi, Busquets, Keita - Iniesta, Henry, Messi.

Azért nem nagyon lehetne rámondani, hogy tartalékos felállás, de nézzük a Real Madrid várható kezdőjét, ahova visszatérhet az eddig maródi Ronaldo:

Casillas - Ramos, Pepe, Albiol, Arbeloa - Kaká, Lass. Diarra, X. Alonso, Ronaldo - Raúl, Benzema.

Ez sem rossz kis csapat, tehát minden valószínűség szerint nagyon izgalmas, kishegyre menő küzdelmet látunk majd a pályán, amelynek megjósolhatatlan a vége.

A fogaóirodák egyébként a Barcelona győzelmét 1.85-ös odssal adják, a Realét 3.75-össel, míg az X-et 3.30-ra taksálják.

Mindenkinek jó szurkolást kívánok az El Clásicóra!

Ő.T.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://goalissimo.blog.hu/api/trackback/id/tr571559834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Web Site Hit Counters
Free Web Counter
süti beállítások módosítása