Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Goalissimo

A legérdekesebb, legfrissebb, és a hazai szurkolókat leginkább érintő vélemények a sport világából, különös tekintettel a focira...

Friss topikok

Káosz a vébé csoportjaiban?

2009.12.02. 15:51 Goalissimo

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek sikerült összeállítaniuk a világbajnokság kiemelési kalapjait, amelyekből nemsokára összesorsolják a csoportokat.

Íme itt vannak a kalapok:

1. KALAP: Brazília, Spanyolország, Hollandia, Olaszország, Németország, Argentína, Anglia, Dél-afrikai Köztársaság

2. KALAP: Ausztrália, Japán, Koreai Köztársaság, Koreai NDK, Honduras, Mexikó, Egyesült Államok, Új-Zéland

3. KALAP: Algéria, Kamerun, Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria, Chile, Paraguay, Uruguay

4. KALAP: Dánia, Franciaország, Görögország, Portugália, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Svájc

A kalapok beosztásánál természetesen az 1.-től a 4.-ig haladva egyre gyengébb csapatok szerepelnek. Legalábbis elviekben.

Az első kalappal teljesen egyértelmű, itt a klasszis csapatok szerepelnek, illetve a  szokásoknak megfelelően a házigazda, Dél-Afrika.  Rajtuk kívül az összes gárdának lehetnek vébé-álmai, mindannyian a végső esélyesek táborát erősítik.

A 2. kalap az, amit minden józan paraszti ésszel gondolkodó ember inkább a 4. kalapba rakna. Csupa olyan nemzeti tizenegy szerepel itt, amelyek ellen mi, magyarok számítanánk a favoritnak.

Jól látszik a FIFA áldozatos munkájának eredménye, aminek köszönhetően (esélyegyenlőség elve mögé bújva) olyan területeknek is megadta a sanszot a könnyebb kvalifikációra, amelyek eddig a futball perifériáin helyezkedtek el és most megmutathatják tudásukat(?) a nagyvilágnak.

Így kerülhetett fel a futballtérképre például Új-Zéland és a Koreai NDK is újfent középpontba kerül. Nem szeretnék pálcát törni a hondurasiak feje felett sem, de valószínűleg ők sem rendelkeznek olyan játékerővel, amely egy világbajnokság szintjéhez elengedhetetlen.

Új-Zéland például már akkor biztos volt a továbbjutásában az óceániai csoportból, amikor a környék legerősebb csapatát, Ausztráliát, átnyomták a sokkal erősebb ázsiai selejtezőcsoportba. Innentől kezdve már csak a világverő Új-Kaledónia, Fiji és Vanuatu csapatait legázolva kellett kiharcolnia a pótselejtezőt, a két darab ötös ázsiai csoport két harmadik helyezettjének a csatájának győztesen kijövő válogatottal, amely nem más volt, mint a mindenki által rettegett Bahrein, akik Szaud-Arábiát ütötték ki a további küzdelmektől egy sima 2:2-vel.

Tehát a pótselejtezőn(ez még fontos lesz a továbbiakban) a kivik két meccs alapján 1:0 arányban kiütötték Bahreint és így máris foglalhatták a repülőjegyüket a Dél-Afrikai Köztársaságba.

Ide kerültek még a Concacaf zóna csapatai is: USA, Mexikó, Honduras - ebben a sorrendben végződött a csoportjuk (Szóval nem jelentett semmit, hogy ki hányadik helyen végzett?)

A következő kalap az afrikaiaké, ill. azoké a dél-amerikai csapatoké, amelyek nem fértek be az első kalapba. Itt két csapat van, amely pótselejtezővel került ki a vébére: Algéria és Uruguay.

Végül a negyedik kalapban a maradék európai csapat, benne a pótselejtezővel bekerülő Portugália, Franciaország, Görögország, Szlovénia.

Az a bizarr helyzet állt például elő itt is, hogy ugyanazon európai selejtezőcsoport első két helyezettje egy kalapba került (dán-portugál, szlovák-szlovén, svájci-görög, francia-szerb).

Összegezve ezek szerint:

Teljesen mindegy volt, hogy például Európában, Dél-Amerikában, Ázsiában és a CONCACAF zónában teljesen mindegy volt a kalapba való besorolás szempontjából, hogyhányadik helyen végeztek a csoportjukban?

Argentínának, ha a legjobb csapatok közé tartozik is, helye van az első kalapban még úgy is, hogy az utolsó pillanatban tudott befutni a biztos vébét érő 4. helyre?

Vagy az afrikai csapatok miért gyengébbek, mint az ázsiaiak vagy az észak- és dél-amerikaiak?

A pótselelejtezővel bejutó Új-Zéland hogy keveredhetett a második kalapba, amikor az összes többi pótselejtezős csapatot alacsonyabban kvalifikáltak?

Az összes többi pótselejtezős csapat miért jobb az európai, play-off-ban bejutott csapatnál?

Nem értem a koncepciót.

Oké, hogy európai csapatokon kívül a többi kontinens fiai nem találkozhatnak egymással a csoportkör során (bár ez is elég fura), de miért pont ez a sorrend?

Talán más megoldást is kitalálhattak volna a szervezők annak érdekében, hogy ne kerüljenek össze, akiknek nem szabad összekerülniük és ésszerűbb beosztást és alkamazhattak volna a kalapok összeállítására.

Ebben a szisztémában összejöhet egy-két bombaerős kvartett, de egy történelmi citromcsoport is kikerekedhet ebből a történetből, amelynek az adott országok lakosain kívül talán csak a FIFA illetékesei örülhetnek, mi focibolondok biztosan nem fogunk. (Legalább lesz mire időzítenünk az egyéb elfoglaltságainkat a vébé ideje alatt:))

Íme néhány lehetséges csoport:

Erős: Brazília, USA, Ghána, Franciaország

          Spanyolország, Mexikó, Kamerun, Portugália

Gyenge: Dél-Afrikai Köztársaság, Új-Zéland, Algéria, Szlovákia

 

Ő.T.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://goalissimo.blog.hu/api/trackback/id/tr631568999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tepes 2009.12.23. 22:14:12

Ezt írtad: "A kalapok beosztásánál természetesen az 1.-től a 4.-ig haladva egyre gyengébb csapatok szerepelnek. Legalábbis elviekben."

Még csak elviekben sem!!

Ki volt hangsúlyozva, hogy csak egy kiemelt csoport van és az az első, a többi között nincs kiemelés, csak azért kerültek így csoportosítva a csapatok, mert nem akartak egy kontinensről több csapatot is egy csoportban kivéve európát, ahol ez eleve megoldhatatlan.
Így kisebb lett az esély, hogy újra kell húzni a sorsolásnál, ami eléggé lelassíthatja a dolgot.
Web Site Hit Counters
Free Web Counter
süti beállítások módosítása