Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Goalissimo

A legérdekesebb, legfrissebb, és a hazai szurkolókat leginkább érintő vélemények a sport világából, különös tekintettel a focira...

Friss topikok

Foci a lövészárkok közt

2009.12.24. 12:02 Goalissimo

A Karácsony a szeretet ünnepe. Ekkor a szokásosnál is jobban figyelünk egymásra és úgy érezzük, hogy ezekben a napokban sokkal meghittebb szeretteink közt a hangulat. Ilyenkor a megszokott zsörtölődések is megszünnek odahaza.

Valami hasonló érzés tölthette el azokat a szemben álló német és angol katonákat, akik az első világháború szörnyűségei közepette, 1914 karácsonyán, a fegyverszünet alatt nemcsak cserélgették értékeiket, hanem kifejezetten keresték egymás társaságát.

A közvetítő szerepét a futball játszotta. Az ellenséges katonák közt ekkor játszódott le minden idők legcsodálatosabb meccse, amely megmutatta, hogy a Karácsony és a foci szelleme képes békét hozni a legnagyobb gyűlölködések idején is.

A Die Welt című német lap pár évvel ezelőtt megjelent számában összegyűjtötte a frontról hazatért katonák beszámolóit és közzé tette több nagyon megható karácsonyi történetet is.

Frank és Maurice Wray brit katonák írták levelükben szeretteiknek haza karácsonyi élményüket a Nordflandern közelében fekvő Ploegsteert-Wald erdőből 1914 decemberében.

"Kellemes élmény volt, amikor a karácsonyi fegyverszünet alatt a szemben álló lövészárkokból előmásztak a katonák, hogy elgémberedett tagjaikat kinyújtóztassák és tudták, mivel a fegyverek hallgatnak, nincs okuk félni a másik féltől, kisvártatva az arcvonalak közt, a senki földjén barátkozni kezdtek egymással, cigarettát és egyéb emléktárgyakat cseréltek egymással, például gombokat, jelvényeket. Azonban a britek hegyes sisakja volt a legmegbecsültebb értéktárgy, amiért marhahúskonzervvel illetve alma- és szilvalekvárral fizetünk. 

Másnap kiáltásokat hallottunk a senki földje felől: "Tegnap elcseréltem a kalapomat és ma nagy szemlét tartanak nálunk. Kérlek adjátok kölcsön nekem a sisakot!" - Úgy is lett. Minden a megállapodás szerint történt, ami társunknak plusz marhahúskonzerv fejadagot jelentett.

Ezekben a békés napokban fordult elő az a hihetetlen esemény, hogy együttes cigarettázás közben előkerült a focilabda és rúgni kezdték a bőrt a brit és német katonák."

Azt már a Daily Mail korabeli száma írja, hogy "a játékot látva mindkét oldal katonái kiugráltak a lövészárkokból és egyenruháikat földre dobálva futottak középre. Ekkor csodálatos dolog történt, futballmeccs vette kezdetét."

A meccset egyébként a németek nyerték, állítólag tizenegyesrúgásokkal, de az eredmény azt hiszem teljesen mellékes, a lényeg az, hogy a háború alatt is képes volt a világ legszebb játéka barátságokat kovácsolni azok közt, akik pár nappal előtte még egymás életére törtek.

Szép is lenne, ha a világ minden gondját meg lehetne oldani focival!

 

Ezzel a történettel szeretnék ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYT kívánni minden Kedves Olvasómnak és Szeretteiknek!

 

Ő.T.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://goalissimo.blog.hu/api/trackback/id/tr531620266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Web Site Hit Counters
Free Web Counter
süti beállítások módosítása